Skattning av skörhet får inte användas för behandling/vård av enskilda personer

Läkartidningen publicerade denna vecka min vidstående artikel med rubriken:
Använd inte skörhetsskattning för handläggning på individnivå. Evidensläget för skattning av skörhet är mycket svagt – kan användas för att få grovt underlag på gruppnivåKlicka här

Begreppet ”skörhet” (engelska ”frailty”) har tagits fram för att belysa äldre personers biologiska istället för kronologiska ålder i syfte att på gruppnivå bedöma risk för negativa hälsoutfall. I artikeln diskuterar jag de många svagheterna med begreppet skörhet, såväl beträffande diagnostik som behandling. Definitionen av ”skörhet är oklar och det finns minst 67 publicerade skattningssskalor av ”skörhet” baserade på helt olika principer. I Sverige lanseras sedan några år skattningsskalan ”Clinical Frailty Scale” (CFS), som skattar skörhet beroende på förmågan till aktiviteter i dagliga livet (ADL).

Den stora risken med skattningsskalor i allmänhet och skattning av ”skörhet” i synnerhet är att de mynnar ut i en summationsbedömning, ofta en siffra, som antas spegla en övergripande bild av en persons hälsorisker och prognos. Trots att det är allmän erkänt att skattningsskalor aldrig får användas som grund för handläggning av enskilda personer tenderar sådana siffror, när de väl tagits fram, att ändå användas om de enskilda personerna.

Den vetenskapliga litteraturen kring ”skörhet” kan endast användas för bedömning av prognos för olika hälsoutfall för grupper av äldre personer. Skattning av ”skörhet” får aldrig användas som underlag för behandling/vård av enskilda personer. Riktigt farligt blir det om resultat från skattningsskalor används som underlag för standardiserad behandling/vård, t.ex. ”standardiserade vårdförlopp”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s