Digitaliseringen innebär stora sekretessrisker

Sekretessen i fara 2017Dagens Medicin publicerade igår min vidstående artikel med rubriken ”Sekretessen i fara vid aningslös digitalisering”. Här lyfter jag fram att det offentliga sjukvårds-Sverige har valt att prioritera att offentliga organ får tillgång till journaluppgifter på bekostnad av patienternas personliga integritet. I artikeln lyfter jag fram de stora sekretessrisker som finns när känslig information om enskilda personer lagras digitalt på servrar och ger tre exempel som visar att det finns mycket starka skäl att vara försiktig:
• Pappersjournaler används för personer utsatta för hot
• Hackning
• Outsourcing

Vad hade hänt om nazi-Tyskland på 1930–40-talet hade haft tillgång till digitaliserade patientjournaler och ett stort antal nationella digitala kvalitetsregister?

Digitaliseringen av sjukvården har en stor potential till förbättringar på många områden. Men de tre exemplen ovan illustrerar eftertryckligt att situationen är allvarlig och måste få konsekvenser för den fortsatta utvecklingen av elektroniska journaler och för regeringens pågående ”satsning” att Sverige ska vara världsledande på ehälsa 2025. Ehälsa bör betraktas som digitaliserade metoder inom hälso- och sjukvården och underställas samma etiska regelverk som gäller för alla andra metoder.

 

 

 

En kommentar på “Digitaliseringen innebär stora sekretessrisker

 1. Hej Gunnar, jag var i kontakt med Ehälsomyndigheten 2013 och frågade per telefon om deras upphandling av de personliga hälsokontona och var data skulle lagras. De lovade att återkomma men det skedde aldrig.

  Senare publicerade Ny Teknik att dessa patientdata som planerades att lagra s i Irland av Microsoft skulle kunna kommas åt av utländska underrättelsetjänster https://www.nyteknik.se/nyheter/halsodatan-ska-lagras-utomlands-6393017#conversion-122831618
  ”Albin Zuccato pekar även på att man i USA inte alltid behöver domstolsbeslut för att ta del av uppgifter hos amerikanska molnbolag, utan kan använda terrorlagstiftningen Patriot Act.
  – I och med att servrarna tillhör ett amerikanskt bolag kan underrättelsetjänster i USA begära tillgång till administratörskonton (vilka ger befogenhet att utföra arbete i servrarna, reds anm), säger han.
  – Vi vet i andra fall som Snowden gjort oss uppmärksamma på att de använt metoden för att ta sig in på europeiska servrar.”

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s