Karolinska Institutet tar avstånd från Värdebaserad vård och konsulter

KI VbV + konsulterI vidstående artikel publicerad i Dagens Nyheter 170623 anges att ledningen för Karolinska Institutet (KI) fattat två principbeslut:

• Värdebaserad vård (VbV)
KI avslutar sitt stöd för styrmodellen VbV och till ICHOM (International Consortium on Health Outcomes Measurement), som har VbV som utgångspunkt för sin verksamhet Klicka här Orsaken anges vara att styrmodellen kan leda till svåra etiska frågeställningar.
KI:s vice rektor Martin Ingvar (med inriktning på frågor om extern samverkan och innovationer) är en av initiativtagarna till ICHOM och ledamot av dess styrelse. Han utreds för närvarande av KIs internrevision och har under tiden tagit timeout från delar av sina uppdrag Klicka här 

• Konsulter
KI ska fortsättningsvis vara försiktigt med långsiktiga engagemang i konsultdriven verksamhet.

I april i år avslutade Nya Karolinska Sjukhuset (NKS) sitt samarbete med Boston Consulting Group (BCG) och sjukhusets produktionsdirektör, Andreas Ringman Uggla, (som har starka kopplingar till BCG), fråntogs det operativa ansvaret. Enligt NKS ska en ny roll som operativ direktör och biträdande sjukhusdirektör tillsättas Klicka här .

VbV är en principiellt olämplig metod för att styra sjukvård och saknar såväl vetenskapligt som empiriskt stöd. Trots detta har metoden sedan flera år lanserats mycket hårt av ledande personer och instanser, både i Sverige och internationellt, fr.a. från Harvard Business School, BCG och organisationen ICHOM, alla i Boston, USA. Sverige är idag det land som är ledande på att ha infört VbV, se mitt bloginlägg 170407. Den svenska organisationen SVEUS är uppbyggd för att stödja införandet av VbV i Sverige, se mitt bloginlägg 170329.

Förhoppningsvis kommer KI:s omprövning att medföra att ”satsningen” på styrmetoden VbV avslutas så snabbt som möjligt i hela landet och att frågan om hur sjukvården bör styras (gruppnivå, form) hanteras på samma omsorgsfulla sätt som vi handlägger enskilda patienter i vården (individnivå, innehåll), dvs. med respekt för etik, evidens, empiri och lagstiftning. Det är nödvändigt att individ- och grupp-nivån hänger ihop. Sjukvårdens form (organisation, styrning, arbetssätt, journaler etc) bör helt inriktas på att sjukvårdens innehåll kan genomföras på ett så kvalificerat och serviceminded sätt som möjligt för de enskilda patienterna över tid.

En kommentar på “Karolinska Institutet tar avstånd från Värdebaserad vård och konsulter

 1. Cassandros skriver:

  Alltså, att KI, som är ett statligt universitet (sorterar under utbildningsdepartementet), tar avstånd från konsulter har noll direkt effekt för någonting som helst som KS gör eller inte gör, eftersom KS drivs av Stockholms län landsting (SLL).

  Sedan tar KI antagligen avstånd också just därför att nästan ingen greppar att KI har noll direkt inflytande över KS och landstinget.

  Landstinget fick ansvaret för KS först i början av 1980-talet. Fram till dess var KS statligt, precis som KI. Hela Stockholms sjukvårdssystem var fram till 1970-talet drivet av antingen staten eller Stockholm stad. Det var en effekt av att Stockholm tidigare alltid haft speciallösningar för allting. I resten av landet drev landstingen vården sedan 1800-talet, men alltså inte i Stockholm.

  Från 1960-talet blev det plötsligt omöjligt att Stockholm skulle ha system som skilde sig från resten av landet. Så Stockholm ”normaliserades” för att på ytan likna resten. Därmed fick SLL i Stockholm, som tidigare främst sysslat med sådant som spårtrafik, all vård i Stockholm lämpade i knät.

  Såhär 40 år senare kan en av slutsatserna vara att SLL fortfarande inte begriper sig på vård, och aldrig har gjort det.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s