Kvalitetsregister – balans möjligheter och risker

 

kvalitetsregisterI Svensk Geriatrik 2017; nr 1: sid 6 har jag skrivit vidstående ledare med rubriken ”Nationella kvalitetsregister – möjligheter och risker”.
Det pågår en omfattande statlig satsning på dessa register: Under åren 2009-2016 satsades  2 200 miljoner kr. Fördelarna med register gäller i första hand avgränsade, tekniskt inriktade områden som t.ex. kirurgi (operation av starr eller höftledsartros). Ju bredare registerområdet är, desto svårare är det att fånga kvaliteten med några utvalda indikatorer. Det därför anmärkningsvärt att ett antal registerområden avser hela medicinska specialiteter som rehabilitering, infektionssjukdomar, neurologiska sjukdomar, kärlkirurgi, handkirurgi samt barn- och ungdomspsykiatri. Särskilt stora  metodproblem uppstår när register avser risker, som t.ex. äldrevårdsregistret ”Senior Alert” eller en hel vårdform som primärvård.
En rad myndigheter har framfört kritik mot mot registren och det är viktigt att notera att det saknas vetenskapligt underlag för att publicering av öppna jämförelser (= public release of performance data) påverkar beteendet hos personal eller organisationer.

Införande av nationella kvalitetsregister bör betraktas som vilken intervention som helst inom hälso/sjuk-vården med tillhörande krav på förhandsgodkännande av forskningsetisk kommitté, successivt införande och löpande kritisk granskning av att förväntade effekter uppkommer och att negativa effekter inte uppkommer.
Det finns uppenbart starka skäl för att kvalitetsregister bör hålla särskilt hög kvalitet, och därför finns det skäl att överväga om statens och SKL:s inflytande över de nationella kvalitetsregistren bör reduceras och mer ansvar flyttas till universitet och högskolor.

2 kommentarer på “Kvalitetsregister – balans möjligheter och risker

 1. motochmed skriver:

  Tack för orden. Inom äldreomsorgen upptog inmatning av data samt onödiga riskbedömningar(ex trycksårsrisk på aktiv, väl nutrierad senior) alltför mkt tid. Oskarpt, onödigt. Verktygen i sig inte så pjåkiga, men öppna jämförelser där dom som fyllt i med högst % definieras som bäst äldrevård blir att skjuta av ammunitionen rakt ut i rymden.

  Mvh
  Charlotta Milde(tid.Leijonflycht ) /Sjuksköterska / Norrköping

  Gilla

 2. motochmed skriver:

  Tack för orden. Jag anser att register stjäl dyrbar tid för legitimerad personal när de hamnar framför datorn, de är också trubbiga mål när man i någon jakt på måluppfyllnad riskbedömer uppegående, välnutrierade äldre för trycksårsrisk. Den individen kanske vi borde prata mer om oro med. Verktygen i sig är det inget fel på, men skall användas med omsorg och på rätt indikation. Inte för att vara en duktig vårdgivare i öppna jämförelser.
  Hälsningar
  Charlotta Milde/ssk/Norrköping

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s