Läkemedelsbehandling för äldre personer måste förbättras

Läkemedelsbeh äldreI vidstående ledare i Svensk Geriatrik 2015; nr 3: sid 6 diskuterar jag många av de de problem som föreligger i samband med läkemedelsbehandling för äldre personer. Problemen kvarstår, trots att både staten och landstingen sedan många är genomfört ett stort antal ‘projekt’ för att försöka förbättra situationen.
I ledaren framhåller jag att organisationen och styrningen på läkemedelsområdet i hög grad försvårar det från början svåra arbetet med att utforma en så optimal läkemedelsbehandling som möjligt över tid för de enskilda äldre patienterna.

Som inom så många andra delar av äldre-vården/omsorgen kännetecknas förbättringsarbetet inom läkemedelsområdet av ‘stryckevis och delt’. Erfarenheter från de senaste 20 åren talar för man inte kan uppnå en varaktigt förbättrad behandling med läkemedel genom att åtgärda avgränsade delområden. Det krävs ett betydligt större grepp, där behandling med läkemedel sätts in i sitt kliniska sammanhang och ingår ett integrerat och koordinerat, individuellt utformat behandlingsprogram. Här är ett intressant tanke-experiment: Om vi antar att varje äldre persons läkemedelsbehandling motsvarar en students tentamenssvar:  Hur stor andel av alla dessa läkemedelslistor skulle godkännas vid en tentamen i klinisk farmakoterapi?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s