Medel får inte göras till mål

Värdebaserad vård Värdebaserad vård1

I veckans nummer av Läkartidningen har jag skrivit vidstående artikel tillsammans med två kollegor, allmänmedicinaren Bengt Järhult och kirurgen Erik Secher. Många med oss inom vårdsektorn är genuint oroliga över den omfattande, och tyvärr tilltagande, ekonomistyrningen via t.ex.
• diagnoser (DRG, ACG)
• registrering av ett stort antal kvalitetsindikatorer i centrala register
• ett stort antal separata resultatenheter med krav på budget i balans i alla landsting.

Den olämpliga ekonomistyrningen bidrar i hög grad till den fragmenterade vården för personer med kroniska hälsoproblem, dvs en mycket stor del av hela hälso/sjuk-vården och den kommunala omsorgen. ”Läkaruppropet” från 2013 – som fram till idag undertecknats av 9 353 personer – baserades till stor del på denna frustration. Initiativtagarna skrev bl.a.: ”…vårt sjukvårdssystem är uppbyggt på ekonomi och produktion istället för på patientens behov” (http://upprop.nu/vvgv).

Styrning via ekonomi och lean production kan kanske fungera inom tydliga, tidsbegränsade processer, t.ex. elektiv kirurgi (t.ex. ljumskbråck, höftledsartros, grå starr). En mycket stor del av all hälso/sjuk-vård och kommunal omsorg avser dock patienter med multipla diffusa symtom (=lidande) och multipla kroniska, fortskridande sjukdomar och/eller skador, och där gör denna typ av styrning troligen mest skada.

Man kan inte styra en komplex klinisk problematik baserat på enskilda definierade hälsoproblem. De olika delproblemen hänger ihop som kommunicerade kärl. Hälso- och sjukvård måste primärt styras på medicinska premisser med fokus på de enskilda patienternas hälsoutveckling över tid. Ett av många medel för detta är ekonomi, men medel får inte göras till mål.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s