Evidens för styrning av äldrevården

Evidens styrning äldreI vidstående artikel i Sjukhusläkaren 2014; nr 4, sid 34, skrev jag en kolumn med rubriken ”Vilka evidens finns och används för styrning av äldrevården?”. Det finns en förhållandevis stor vetenskaplig litteratur angående samband mellan organisationen av vård av äldre personer (både sjukhusvård och primärvård) och de hälsoresultat som uppnås. Ett antal review-artiklar har sammanfattat denna litteratur, t.ex. flera Cochrane-reviewer och en färsk SBU-rapport om akutsjukvård.
Det märkliga är att denna litteratur inte används alls (?) i Sverige. Inget av de 20 landstingen och ingen av de 290 kommunerna har baserat sin organisation av äldre-vården/omsorgen på geriatriska premisser. Evidens är ju ett av de vanligaste orden i hälso/sjukvårds-diskussionen idag och man undrar därför hur det kan vara möjligt att man inte tar hänsyn till det vetenskapliga kunskapsläget just när det gäller organisation av vård och omsorg för äldre personer? Med vilken rätt och med vilka argument sker detta? Vilka evidens finns för att man kan frångå evidens just när det gäller äldre personer?
Tyvärr finns det många andra olösta problem när det gäller vård och omsorg av äldre personer med komplexa hälsoproblem, t.ex. när det gäller utbildning/träning av vårdpersonal, sammansättning och samträning av vårdteam, journalföring och mycket annat. Den strukturella diskrimineringen av äldre personer måste upphöra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s