Kroniska sjukdomar leder till komplexa hälsoproblem

Kroniska sjukdomarsJag skrev vidstående krönika i Sjukhusläkaren 2014, nr 3, sid 33 med rubriken ”Kroniska sjukdomar leder till komplexa hälsoproblem som kräver komplexa lösningar”.

Den färska rapporten från Myndigheten Vårdanalys ”VIP i vården” visar än en gång vad som är känt sedan många år, dvs att hälso- och sjukvården är olämpligt utformad för personer med kroniska, komplexa hälsoproblem. Jag har i tidigare blog-inlägg, andra artiklar och en bok lämnat förslag till hur en reformering av vård/omsorgs-systemet kan ske. En  grundbult är att inrätta utvecklingsenheter som får stora frihetsgrader att experimentera med utformningen av vård och omsorg för äldre personer med komplexa hälsoproblem. Detta utvecklingsarbete bör inkludera personalens utbildning/träning, team-sammansättning, personalens arbetssätt, kopplingen mellan prevention-behandling, öppen-sluten vård respektive vård-omsorg, utformningen av den medicinska journalen integrerat med teknisk support etc. Det avgörande är att inte försöka utveckla enstaka delar, utan att ta ett samlat grepp över hela problematiken. Med lämplig utformning kan dessutom klinisk forskning bedrivas direkt i den vanliga kliniska verksamheten.

Anders Ekholm, vice VD vid institutet för framtidsstudier, har sagt följande: ”Jag tror på strukturerade experiment i zoner som är fria från regler, där de som är verksamma får göra hur de vill, men där man följer upp patientsäkerhet och patieentupplevd kvalitet”.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s