Reformtrötthet inom både skolan och vården

DN 131011Inför valet 2014 kan vi förvänta oss att ”skola-vård-omsorg” åter blir centrala ämnen för många diskussioner. Professorn i pedagogik vid Linköpings universitet, Gunnel Colnerud, skrev vidstående artikel i Dagens Nyheter 131011 med rubriken ”Politiker – gör inte skolan till en valfråga”.  Hon sammanfattar här en bok skriven av  två amerikanske skolforskare, professor em. Larry Cuban från Stanford University och kollegan Janet David.
I artikeln lyfter professor Colnerud fram fyra centrala argument:

1. Politiska skolreformer har sällan stöd i forskning, tvärtom kan de vara helt motstridiga forskningens resultat.
2. Om läraren har otillräcklig utbildning i t.ex. matematik-didaktik hjälper inte andra reformer än att ge läraren ytterligare utbildning.
3. Reformbeslut inom skolan måste utgå från lärarnas perspektiv om de ska förväntas ställa sig bakom reformer. Lärare måste ha möjlighet att använda sitt eget omdöme.
4. I allmänhet finns inte de resurser som krävs för att göra ett bättre jobb; t.ex. utbildning, lokaler, material, tillgång till hjälp.

Hon sammanfattar att ”Vad vi ser är en omkonstruktion av läraren som är så omfattande att vi kan tala om en ensidig förändring av lärarprofessionens samhällskontrakt. De interna värden som finns inbyggda i läraryrket är hotade. Det uppdrag lärare påtagit sig, genom att välja att utbilda sig till just lärare, är påverkat i grunden”.

Om man byter ut ordet ”lärare” mot ”läkare” i artikeln kan man hitta viktiga ledtrådar till många av de problem som finns i dagens hälso- och sjukvård. Reformtröttheten är nog minst lika stor i hälso- och sjukvården som inom skolan. Vem/vilka kommer att dra de nödvändiga slutsatserna av ovanstående?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s