Farlig vårdorganisation, särskilt för äldre personer

OmslagI det senaste numret av tidskriften Sjukhusläkaren nr 1 2013 finns en intervju med den förste professorn i patientsäkerhet i Sverige, läkaren och anestesiologen Richard Cook från Ohio/USA. Denna professur har inrättas av Tekniska högskolan (KTH) i Stockholm och placerats vid ”Skolan för teknik och hälsa” i Flemingsberg intill Karolinska universitetssjukhuset, Huddinge. Enligt Synnöve Ödegård på KTH är syftet ”att komma igång med forskning med ett tydligt systemperspektiv”.

I intervjun framhåller Richard Cook bl.a. följande:

• ”Sveriges sjukvård är som en arkipelag av isolerade öar. Öar som blir mer och mer självständiga, mer isolerade och flyter längre ifrån varandra. Patienterna tvingas paddla mellan öarna, vissa kan göra det av egen kraft, andra måste få hjälp. När de väl kommer fram visar det sig att de kommit till fel ö och blir ivägskickade till nästa. Detta måste man förstå om man ska begripa varför det är så svårt att skapa patientsäkerhet i det nuvarande systemet. Om Sverige ska lyckas måste man börja satsa resurser och ansträngningar på att skapa en meningsfull kontinuitet i vården och en sammanhängande vårdkedja”.

Han framhåller att Sveriges största problem är att vi inte har ett sjukvårdssystem. Dessutom uppmuntrar inte dagens finansieringssystem ansträngningar som syftar till att koordinera vården. Vårdgivare får inte betalt för satsningar på kontinuitet, utan för episoder. Systemet prioriterar en arkipelag med öar som inte hänger ihop. Han jämför med situationen i USA och konstaterar att 20 års arbete med patientsäkerhet ”tyvärr inte haft så stor effekt”.

Det svenska vårdsystemet är olämpligt utformat för personer med kroniska/långvariga hälsoproblem. Eftersom ålder är den viktigaste riskfaktorn för kroniska sjukdomar och skador är det olämpligt utformade vårdsystemet en av de farligaste riskfaktorerna för skador inom äldre-vården/omsorgen.

Journalisten Eva Nordin kommenterar sin intervju med Richard Cook  på följande sätt: ”Jag tror att Richard Cook definitivt är en person som sjukvårdssverige behöver. Frågan är om de som styr idag vill, eller kommer att förstå honom. Richard Cook saknar lojalitetsband, kan säga vad han vill utan att riskera jobbet. Kanske är han för annorlunda. Och vem ska han liera sig med? Vem i makteliten vågar säga det han säger?”.

En kommentar på “Farlig vårdorganisation, särskilt för äldre personer

  1. Malvina Bjerkenstam skriver:

    Är en 75-årig multisjuk kvinna som fått erfarenheten av att inte vara välkommen på mottagningar- avdelningar utan hänvisas vidare. Önskar ett geriatriskt centrum.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s