Landstingsrevisorerna i Stockholms län har nyligen publicerat en rapport nr 10/2012 med rubriken ”Vårdgaranti och vårdval – Hur följs effekter för patienter med störst behov?” Revisorerna skriver att ”det finns en tydlig styrning i landstinget, bl.a. genom ersättningssystemet, mot ökad tillgänglighet vad gäller nybesök och behandling för alla invånare. Kronikergrupper och andra vårdkrävande gruppers behov av bl.a. utsträckt tid för besök, kontroller och återbesök omfattas inte av incitamenten i denna styrning. Därför riskerar de att trängas undan. Data från vårdregistren och flera rapporter ger indikationer på att så kan vara fallet”.
Till denna revisionsrapport skall läggas data från professor Mats Thorslunds forskargrupp, som visar att drygt hälften av personer 77 år och äldre saknar förmåga att själva välja utförare inom sjukvård och äldreomsorg – se vidstående artikel som publicerades på DN debatt 110927. Sammantaget talar de två rapporterna för att äldre personer med komplexa hälsoproblem – som samtliga är ”kroniker” – kan bli diskriminerade med dagens vårdvalsystem. Detta innebär att det fria vårdvalet tyvärr kan leda till ytterligare försämringar för äldre personer med komplexa hälsoproblem – tvärt emot de politiska ambitionerna.
För att får till stånd en mer ändamålsenlig utveckling för äldre personer krävs att kunskapsområdet geriatrik får en stark ställning i hela vård/omsorgs-sektorn. För att detta skall kunna ske behövs minst ett Geriatriskt utvecklingscentrum i varje region som motor för nytänkande och nygörande.