Paradoxal brist på utbildning i geriatrik inom hela vård/omsorgs-sektorn

I februari 2012 publicerade Socialstyrelsen rapporten Ökad kompetens inom geriatrik och gerontologi förslag till utformning och genomförande av satsning. Här beskrivs en närmast ofattbar brist på utbildning i geriatrik (= läran om hälsoproblem som har samband med åldrandet) i hela vårdsektorn), trots att äldre personer utgör drygt hälften av landstingens primärvård och sjukhusvård och hela den kommunala äldreomsorgen.

Som exempel kan nämnas:
• En läkare bara får en dryg veckas grundutbildning i geriatrik, vilket motsvarar mindre än 1 % av utbildningstiden under elva terminer.
• Bara 1,6 % av drygt tolv tusen sjuksköterskor som är verksamma inom kommunal äldreomsorg har ett års utbildning till specialistsjuksköterska inom området ’vård av äldre personer’.
• En likartad situation föreligger inom alla vårdutbildningar.

Till detta skall läggas hälso/sjuk-vårdens och omsorgens styrning. Knappast någon politiker eller tjänsteman i stat, landsting och kommuner har någon definierad utbildning i geriatrik. Det finns heller inga chefsläkare med definierad kompetens i geriatrik inom regeringen (t.ex. Socialdepartementet), ledningen för statliga myndigheter/ämbetsverk (t.ex. Socialstyrelsen, Statens beredning för medicinsk utvärdering, Läkemedelsverket) eller branschorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Kombinationen av att a) vård/omsorgs-sektorn i hög grad består av äldre personer med komplexa hälsoproblem och b) bristen på utbildning i geriatrik inom hela sektorn innebär en paradox. Det hela förvärras av att begreppet ”kunskapsstyrd vård” genomsyrar de flesta officiella dokument från stat, landsting och kommuner, som berör hälso/sjuk-vården och den kommunala omsorgen. Socialstyrelsen skriver i den citerade rapporten att ”Geriatrisk kompetens bör vara en självklarhet bland all vårdpersonal som möter äldre i sitt arbete”. Kan man tala om ”kunskapsstyrd vård” utan definierad utbildning? Varför ger inte universitet/högskolor vårdyrkesstudenterna en adekvat grundutbildning i kunskapsområdet geriatrik? Varför efterfrågar = beställer  inte de självstyrande landstingen och kommunerna kompetens och löpande kompetensutveckling (vidare- och fortbildning) i geriatrik för all sin personal som arbetar med vård/omsorg och styrning, som rör äldre personer?

Definierad och kvalitetssäkrad grundutbildning i geriatrik måste ges till studenter på alla vårdutbildningar. All personal inom hälso- och sjukvården och omsorgen som arbetar med äldre personer måste dessutom ha definierad och kvalitetssäkrad fortbildning i geriatrik.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s