Kritik mot två huvudmannaskap i vård/omsorg

Under Äldreriksdagen i Stockholm 120419-20 hade pensionärsorganisationerna Pensionärernas Riksorganisation (PRO) och Sveriges Pensionärsförbund (SPF) en samstämd uppfattning. Enligt en nätversion av SPFs tidning Veteranen framhöll ordförandena för båda organisationerna (Curt Persson för PRO och Karl Erik Olsson för SPF) att vården om de sjukaste äldre bör styras av en lag, inte två (hälso- och sjukvårdslagen och socialtjänstlagen) som idag, medan Karl Erik Olsson underströk betydelsen av att vården läggs under en huvudman, inte två (kommuner och landsting) som idag.

 

Karl Erik Olsson slog fast följande: ”Det talas nu förfärligt mycket om samverkan mellan kommuner och landsting och det är kolossalt många som jobbar med detta. Men i SPF har vi sagt ifrån – det borde vara en huvudman”.

Det är bra att de två största pensionärsorganisationernas ledningar så tydligt tar ställning för en reformering av huvudmannaskapet. Dagens system med två lagstiftningar, två finansiella system, två organisationer och två olika vårdkulturer har bidragit till en omfattande fragmentering av vård och omsorg för äldre personer. Systemet är en av hälso- och sjukvårdens viktigaste riskfaktorer och drabbar äldre personer med komplexa hälsoproblem särskilt hårt. Reformeringen av huvudmannaskapet bör ske med beaktande av geriatriska principer.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s