Intensiv debatt om Nationellt Geriatriskt Centrum

Vår artikel om Nationellt Geriatriskt Centrum i Nerikes Allehanda 120502 har lett till en rad kommenterade debattartiklar:

Anna Ågerfalk NA 120504

Yvonne Nordlund NA 120514

Elisabet Abelin NA 120516

SPF NA 120604

Majoriteten NA 120608

Yvonne Nordlund NA 120610

Lena Kallionpää NA 120611

Malin Silén Örebroarn´ 120620

Christina Dicksen NA 120627

Gunbritt Lindén Parsmo NA 120820

Alla artiklar har varit positiva till förslaget utom en, skriven av företrädare för de tre majoritetspartierna i landstinget i Örebro län: landstingsrådet Marie-Louise Forsberg-Fransson (s), ordföranden för Nämnden för primärvård och folktandvård Inger Fries-Hansson (mp), ordföranden i Nämnden för folkhälsa Jihad Menhem (v) och ordföranden i Nämnden för forskning Jenny Steen (s). Författarna gör gällande att det redan pågår ett omfattande forskningssamarbete mellan Örebro universitet och landstinget när det gäller äldre och åldrande och att man ”varken har tid eller råd att låsa in arbetet i ett enskilt forskningscenter”. Som vanligt betonas även behovet av ”samverkan”.

Det är lätt för alla intresserade att gå in på landstingets hemsida och undersöka vilka projekt som drivs och vilka artiklar/rapporter som publicerats, t.ex. i Allmänmedicinskt forskningscentrum och Vårdvetenskapligt forskningscentrum. Bara ett litet antal av alla projekt och artiklar i dessa två centra behandlar äldre-vård/omsorg.

På Regionförbundets i Örebro län hemsida behandlas två aktuella projekt; ViSAM och Pallert. Båda desa projekt finansieras av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL):
ViSAM = ”Vårdplanering i samlad ansvarsmodell” är en försöksverksamhet som fick stöd med c:a 15 miljoner kr under tre år från 2010.
Pallert är  ett projekt för att införa kvalitetsregister i Örebro län.
Inget av dessa två projekt har någon forskningsambition och ingen av medarbetarna har definierad kompetens i geriatrik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s